Vi älskar äventyr!

Kanot i Åre

Paddla kanot i Åre, här finns lite “tips och att tänka på”

Paddla kanot i Åre och upplev västra Jämtlands fantastiska vattendrag tillsammans med vänner eller familj. För att få ut det bästa av er kanotupplevelse har vi gjort en lista med tips på allt som kan vara bra att känna till inför ert äventyr i fjällvärlden, vad bör tänka på och vilken typ av upplevelse ni önskar?

Paddla kanot med barn i Åre
Ska ni paddla kanot i Åre med barn, välj då upplevelse utifrån barnens ålder.

Vilken typ av kanotupplevelse passar er?

När ni bestämt er för att paddla kanot i Åre bör ni fundera på vilken typ av upplevelse som passar er bäst. Önskar ni hyra kanot och paddla helt på egen hand, vill ni ha hjälp med transport av kanot och utrustning till startplats för kanotturen eller passar det bäst med en guidad kanottur? Vi på Explore Åre kan erbjuda olika alternativ och vårt dotterföretag Åre Nature Adventures sätter gärna ihop specialsydda arrangemang med flerdagarsturer, övernattningar etc.

Ett strandhugg längs kanotturen är aldrig fel.

Är det barn med som skall paddla kanot?

Har ni barn med i sällskapet kan det vara klokt att välja kanotupplevelse utifrån deras villkor. Upplevelsen blir inte bra för någon om barnen inte är nöjda, så välj hellre en kortare tur än en lång tur om det är första gången ni skall ta med barnen ut i en kanot. Kolla också väderprognosen innan ni tar med barnen ut, det kan bli riktigt kallt även mitt i sommaren i fjällen. En tur som brukar vara lagom lång för de flesta är en “self- guided” kanottur där man lägger i kanoten precis nedanför Tegeforsen och sedan paddlar tillbaka till Åre by. I denna upplevelse ingår också att arrangören hjälper till att shuttla gästernas bilar till målet för paddlingen, så att trötta barn kan hoppa rakt in i bilen direkt efter turen.

Vill ni paddla kanot på sjö eller älv i Åre?

Om ni bestämt er för att paddla på egen hand så är en aspekt att ta i beaktande om ni önskar paddla på en sjö eller mindre vattendrag, såsom en liten å. Fördelen med att paddla på en sjö, exempelvis Åresjön är att ni kan göra en loop på sjön och komma tillbaka till utgångspunkten igen och således slippa tänka på transport av kanot eller er själva (tänk då på att börja i motvind, så att ni har medvind tillbaka). Nackdelen med att paddla på en sjö är att det snabbt kan blåsa upp och bli starka vindar som kan påverka upplevelsen och säkerheten.

Fördelen med att paddla på en mindre å är att vinden oftast inte är lika påtaglig och att man säkerhetsmässigt alltid har nära till en strandkant. Nackdelen är att man oftast måste ha en transportlösning mellan ilägg och upptag.

tre kanoter i Åre
Glid fram i kanoten genom fantastisk natur.

Säkerhet under kanotfärden

Säkerheten är det viktigaste att tänka på när ni skall ut och paddla kanot. Tips att tänka på är att alltid ha flytväst på, ha ett ombyte i en vattentät påse/säck för eventuella väderomslag eller ofrivilliga bad och vid längre turer rekommenderas att ni skriver ett färdmeddelande.


Back to Top ↑

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial