Kanot i Åre

Guidade kanotupplevelser eller hyr en egen kanadensare

Vi på Explore Åre erbjuder ett flertal upplevelser med kanot i och omkring Åre. De vanligaste turerna går att boka här på sidan, men vi skräddarsyr även olika kanotupplägg i hela västra Jämtland via vårt dotterföretag Åre Nature Adventures.

Nedan har vi listat olika punkter att tänka på inför er kanotupplevelse, så att ni skall få ut det bästa av ert äventyr och göra det lättare att orientera sig fram till rätt upplevelse här i fjällvärlden. 

Paddla kanot med barn i Åre
Ska ni paddla kanot i Åre med barn, välj då upplevelse utifrån barnens ålder.

Vilken typ av kanotupplevelse passar er?

När ni bestämt er för att paddla kanot i Åre bör ni fundera på vilken typ av upplevelse som passar er bäst. Önskar ni hyra kanot och paddla helt på egen hand, vill ni ha hjälp med transport av kanoter och utrustning till startplats för kanotturen eller passar det bäst med en guidad kanottur?

Vi på Explore Åre kan erbjuda olika alternativ och vårt dotterföretag Åre Nature Adventures sätter gärna ihop specialsydda arrangemang med flerdagarsturer, övernattningar etc.

Ett strandhugg längs kanotturen är aldrig fel.

Är det barn med som skall paddla kanot?

Har ni barn med i sällskapet kan det vara klokt att välja kanotupplevelse utifrån deras villkor. Upplevelsen blir inte bra för någon om barnen inte är nöjda, så välj hellre en kortare tur än en lång tur om det är första gången ni skall ta med barnen ut i en kanot. Kolla också väderprognosen innan ni tar med barnen ut, det kan bli riktigt kallt även mitt i sommaren i fjällen.

En tur som brukar vara lagom lång för de flesta är en “self- guided” kanottur där man lägger i kanoten precis nedanför Tegeforsen och sedan paddlar tillbaka till Åre by. I denna upplevelse ingår också att vi hjälper till att “shuttla” gästerna till sina bilar efter paddlingen.

Vill ni paddla kanot på sjö eller älv i Åre?

Om ni väl bestämt er för att paddla kanot på egen hand så är är nästa fråga samt aspekt att ta i beaktande att besluta om ni önskar paddla på en sjö eller mindre vattendrag, såsom exempelvis en liten å. Fördelen med att paddla på en sjö, exempelvis Åresjön är att ni kan göra en loop på sjön och komma tillbaka till utgångspunkten igen och således slippa tänka på transport av kanot eller er själva (tänk då på att börja i motvind, så att ni har medvind tillbaka). Nackdelen med att paddla på en sjö är att det snabbt kan blåsa upp och bli starka vindar och stora vågor som kan påverka såväl upplevelsen och säkerheten.

Fördelen med att paddla på en mindre å är att vinden oftast inte är lika påtaglig, man kan välja att paddla med strömmen och att man säkerhetsmässigt alltid har nära till en strandkant. Nackdelen är att man oftast måste ha en transportlösning mellan ilägg och upptag.

tre kanoter i Åre
Glid fram i kanoten genom fantastisk natur.

Säkerheten under kanotfärden

Säkerheten är det absolut viktigaste att tänka på när ni skall ut och paddla kanot. Flytvästen skall alltid vara på och ha även ett ombyte i en vattentät påse/säck med för eventuella väderomslag eller ofrivilliga bad. Vid längre turer rekommenderas att ni skriver ett färdmeddelande eller kontaktar någon som vet vart och när ni skall paddla.

På våra guidade turer ingår alltid flytvästar och det finns möjlighet att hyra “drybags”.

Här finns fler tips på kanotpaddling i Åre.

Kanot eller kajak?

Ibland får vi frågan vad som är skillnad på kanot och kajak och när respektive flytetyg eller båt passar bäst. Vårt korta svar är att en kanot lämpar sig bättre för familjeupplevelser, kortare turer och när man är två personer som vill sitta i samma båt, medan kajaken lämpar sig bättre för lite längre turer, den som är lite mer erfaren samt helst sitter själv i båten.

Att välja mellan kajak och kanot är en smaksak, men kajaken upplevs ofta som lite vingligare. I dagsläget erbjuder vi endast vi på Explore Åre upplevelser med kanoter.

Boka er nästa konferens hos Explore Åre idag!

Ring eller maila oss på: +46 (0)647 508 85 eller info@exploreare.se