Norrsken i Åre

Norrsken i Åre kan skådas många gånger under en vinter och är naturens eget ljusskådespel, ett magiskt naturfenomen som helt enkelt måste upplevas.

Under hösten 2015 har man ofta kunnat se norrsken i Åre och ibland så starkt att det till och med gått att se från byn trots allt artificiellt ljus från gatlyktor och skidbackar. Norrsken är ett fascinerande skådespel som aldrig är likadant, en magisk upplevelse varje gång. För att se norrsken måste det vara klart väder, och vädret skiftar fort på gott och ont. Ibland, när skenet inte är så skarpt, kan det vara svårt att veta om det är norrsken man ser eller ett moln. Men moln skymmer stjärnor, lyser stjärnorna igenom är det alltså norrsken. Här finns mer information om fenomenet norrsken.

   Norrsken sverige_640 Norrsken sverige 2_640 Nothern light sweden_640

Aktivitetsföretaget Explore Åre erbjuder guidad norrskensspaning, så vill ni öka era chanser att se norrsken i Åre, få en annorlunda vinterupplevelse och ett härligt äventyr bland snötyngda granar i natten kan ni läsa mer här. 

Aurora Borealis, som är det latinska namnet, är oftast starkast runt kl 22 men kan synas hela kvällen/natten så länge det är mörkt. Ljusfenomenet kan vara från några minuter upp till flera timmar, men riktigt intensivt är det bara en kort stund så det gäller att ha utkik. Beroende på solens aktivitet blir det mer eller mindre norrsken, och beroende på vilka atomer som kolliderar i atmosfären skapas olika färger. Tidigt på kvällen är det vanligast att se en båge som sträcker sig över hela himlen i riktning från öster till väster. Efter midnatt, när den mesta extraenergin efter kollisionen är uttömd, blir norrskenet pulserande och det ”tänds och släcks” överallt på himmeln. För mer information om fenomenet Aurora Borealis klick här.

Fototips! Vill man fånga norrsken på kort ska man ändra inställningarna på kameran till ISO 400-1600  och slutartiden från 5 sekunder och uppåt. Stativ är också ett måste för att få fina, skarpa, bilder.

Rymdväder ger en indikation på hur sannolikt det är att se norrsken, bland annat på denna länk få ett hum om hur norrskensaktiviteten är förutspådd att bli. (Det bör dock poängteras att man inte kan följa detta strikt då det ibland är starkt norrsken trots svag indikation och tvärtom). Norrsken kan man också se när som helst på kvällen och trots låg aktivitet förutspått av rymdvädret, så vill man vara säker på att göra vad man kan för att få en skymt av detta otroliga ljusskådespel gäller det att vara på en mörk plats och hela tiden ha koll på himmeln.

Boka er nästa konferens hos Explore Åre idag!

Ring eller maila oss på: +46 (0)647 508 85 eller info@exploreare.se