Upplev Norrsken i Åre med guide och snöskor

Norrskensspaning i Åre med Explore Åre

Nu har vintern äntligen kommit till Åre och den vita snön har börjat lysa upp och ge den där fantastiskt mysiga känslan som infinner sig när man vandrar bland snötyngda granar i natten. Tystnaden med bara ett dovt knarrande ljud under fötterna är den enda som hörs när vi med snöskor på fötterna vandrar ut på spaning efter norrsken. Så fort mörkret infinner sig finns det chans att få en skymt av naturens spektakulära ljusshow. Krispigt i luften och molnen skingrar sig, grönt och rött sken skimrar, rusar, pulserar om vart annat, som att någon målar på himmeln.
Nothern light sweden_640
Ovan: Norrsken som dansar över Åre by.
Norrsken är en magisk upplevelse att beskåda och varje norrsken är unikt. Att vara ute på fjället i mörkret, njuta av naturen, den spännande väntan på att vädergudarna ska visa sig från sin bästa sida och ge en chansen att se ljusfenomenet, är ett äventyr i sig.

Norrskensupplevelse i Åre?

Vi på Explore Åre tar er med på en härlig tur där vi i vinter kommer vi vandra ut med snöskor i natten och spana efter norrsken på noga utvalda platser runt Åre, så passa på att lära dig mer om fenomenet Aurora Borealis och samtidigt ha chans att uppleva naturens kanske finaste ljusskådespel under din vistelse i Åre. Tillsammans får vi njuta av skogen och fjället i pannlampans sken, avnjuta en god nattmacka och kokkaffe över öppen eld*. Läs mer om våra guidade norrskensspaningar här.

snöskovandring i mörker

Ovan: På norrskensspaning i Åre med pannlampa och snöskor.

Aurora Borealis är det latinska namnet på norrsken, sydsken är Aurora Australis. Borealis betyder nordlig, australis- sydlig, och i den antika romerska mytologin var Aurora morgonrodnadens gudinna, namnet Aurora Borealis började användas på 1600-talet. Gemensamma ordet för ljusfenomenen är polarsken, och är vanligast vid just polarområdena. Förr i tiden trodde man bland annat att norrsken var farligt, att det betydde förändringar i vädret och att norrsken var ett sken från eldar som omringade jorden.

Vad är polarsken?

Solen skickar iväg laddade elektroner och protoner, solvind. Magnetfältet runt jorden styr solens laddade partiklar så de träffar atmosfären långt norr- eller söderut. När solvinden kolliderar med atomer och molekyler i jordens atmosfär hamnar atomerna i ett mer energirikt tillstånd. Då de sedan återgår till sitt normala tillstånd avger de den extra energin genom att ett ljus sänds ut- aurora.  Norrskenets färg beror på vilka atomer eller molekyler som kolliderar med solens laddade partiklar samt på vilken höjd detta sker. För fler tips att se norrsken, se mer information här.

Norrsken i Åre_640 Norrsken sverige_640 Nothern light sweden 2_640

Ovan: Bilder på norrsken kring Åre.

Ibland friges magnetisk energi från solens ständigt skiftande magnetfält i en kraftig explosion, detta kallas solstormar. Vid sådana tillfällen kan man se norrsken även längre söderut och kraftiga solstormar kan orsaka störningar i tekniken.

Vill du veta mer om norrsken? Häng med oss på Explore Åre ut ett norrskensäventyr i vinter!

*eld om vädret tillåter

Boka er nästa konferens hos Explore Åre idag!

Ring eller maila oss på: +46 (0)647 508 85 eller info@exploreare.se