Downhill i Åre – 5 tips för nybörjare

Downhill i Åre blir mer och mer populärt att prova på och här kommer 5 tips på saker som vi tycker är viktiga att tänka på innan du som är nybörjare också testar.

Downhill har funnits i många år och har skapats i och med människans starka vilja att utmana sig själv samt att cykelindustrin svarat med att tvinga tekniken framåt och möta behovet av att cykla. Det har även på senare år blivit mer och mer populärt för familjer att testa på denna fantastiska typ av cykling. Nu hittar man bra anpassade cyklar såväl till mor och far som till sonen eller dottern. Cyklarna är gjorda för att alla ska kunna ha det så kul och bekvämt som möjligt på berget. Här i Åre hittar du dessutom leder som passar alla, från nybörjaren till den riktiga adrenalinjunkien. Åre Bike Park har nu funnits i 10 år och håller så pass hög kvalitet att den räknas som den fjärde bästa i världen (källa: http://www.worldbikeparks.com).

downhillcykling i Åre downhill i åre 2 cykla downhill i åre

För dig som är nybörjare i downhill  så kommer här 5 bra tips!

Tips 1, Tänk på att ha en cykel som passar för den typen av cykling du ska ge dig in på. Det handlar till stor del om att ha rejäl fjädring på cykeln men downhill/enduro/all-mountaincyklar har alla även geometri som är gjord för att funka bra när du åker utför. Hyr eller låna cykel i rätt storlek för att få en så bra upplevelse som möjligt. Det finns många cykel uthyrare i Åre, bland annat Skistar, Åre Bikes och Åre MTB Center och Åre Downhill.

Är du osäker på om du vill testa Downhill i Åre, testa Mountain Cart först!

För dig som fortfarande inte känner dig säker på om du vill eller vågar testa downhill eller bara vill testa något annat så finns nu chansen att till våren 2015 testa en Sverigenyhet i Åre, nämligen Mountain Cart. Vi på Explore Åre är stolta över att ha tagit denna succé även till Sverige! Du kommer att få uppleva ett guidat åk på skutan med trevliga guider, där vi med lift tar oss säkert upp och sedan tar fina leder ner tillbaka igen. Det fantastiska med Mountain Cart är att alla kan ha kul på den. Både mormor och 5-åringen som sitter i knät såsom grabbgänget som tagit en paus i downhillcyklandet eller om ni ser detta som första steget mot att testa downhill i Åre i framtiden. Mountain Cart bokar du enkelt här!

2_3_senior_3_640 mountaincart i Åre_ glad_2_640 mountaincart_åre_couple_2_640

Mountaincart sladd2 Mountaincart WC berg2 mountaincart axel

mountaincart_family_åre_speed_640 mountaincart_family_speed_640 mountaincart_couple_åre_speed_640

Ovan syns bilder och film på Mountain Cart och nedan följer fler tips för dig som vill cykla downhill i Åre.

Tips 2, Använd rekommenderad skyddsutrustning innan du ger dig ut efter lederna i Åre Bikepark. Hjälm är ett krav och där rekommenderas en så kallad full face-hjälm för att skydda hela huvudet. Ett överkroppsskydd är att rekommendera som skyddar bröst, rygg, axlar. Sedan knä- och armbågsskydd så har du de skydd som man bör ha. Skyddsutrustning får du med när du hyr cykel. När det kommer till kläder är det bra att tänka på att ha kläder som man inte är allt för rädd om då risken att ramla kan vara stor när man testar första gången. Tunna handskar, typ crosshandskar eller cykelhandskar är bra för att inte riskera att tappa greppet då man blir svettig. Gällande skor så är det bra om de har en sula som greppar bra i pedalerna och gärna är relativt tjocka för att det inte ska göra ont i fötterna då man cyklat länge.

Tips 3, Försök att ta in så mycket information som möjligt om vad man bör tänka på när man cyklar. Prata med människor som cyklat/cyklar downhill. Det finns även instruktionsvideor på youtube, dvd med mera. Ett annat bra alternativ för säker och rolig cykling är att ta hjälp av alla bra guider som finns i Åre. Downhillcykling kan ibland vara svårt och då är det viktigt att lära sig rätt från början för att ta sig ned säkert och samtidigt få en betydligt roligare (och även snabbare) upplevelse.

En bra introduktionsfilm till Downhill i Åre för nybörjare (engelska)

Tips 4, Våga som nybörjare att be om hjälp i alla liftar då det kan vara svårt i början. Personalen i Åre Bikepark är hjälpsam och de är bara glada om de får hjälpa dig.

Tips 5, Våga släppa på lite fart och var avslappnad och följsam i kroppen, tänk på positionen som de pratar om instruktionsfilmen i punkt 3 ovan. Bromsa före hinder/kurvor och lita på att cykeln tar dig genom utan att använda bromsarna. Risken är större för krasch om du bromsar väl i hindret/kurvan. Håll blicken långt fram, mycket viktigt! Och jag tar upp det igen, var följsam i kroppen och försök att slappna av.

En kort “att tänka på” film för nybörjaren på Downhill

Var dessa tips till hjälp så dela den gärna på sociala medier och lycka till med cyklingen här i Åre!

Published by: Rickard Fredriksson, founder of Explore Åre.

Boka er nästa konferens hos Explore Åre idag!

Ring eller maila oss på: +46 (0)647 508 85 eller info@exploreare.se