FORSRÄNNING I ÅRE, Sveriges häftigaste avancerade eller familjeturer. Boka idag!

Forsränning i Åre,  Sveriges bästa. Nu är säsongen i full gång och vi kör turer flera gånger i veckan med både avancerad rafting och familjeturen. I alla våra turer ingår utrustning såsom våtdräkt, flytväst, hjälm paddeljacka samt transport och enklare lunch eller fika. Garanterat pirr i magen utlovas oavsett tur. Läs mer om våra turer och erbjudanden här: Forsränning.

P1040195 P1040181 avcraft 19 jul

Lite allmän info om forsränning i Åre och lite historik om forsränning.

SE EN FILM HÄR

Forsränning, (eng: rafting), innebär att man med båt, flotte eller bräda skall åka nedför en fors eller annat strömmande vattendrag. För att parera hinder såsom stenar och träd i vattnet samt hålla önskad kurs krävs aktiv rodd eller paddling.

I samband med timmerflottning förr i världen kunde mindre forsar rännas vid nedströms förflyttning. Man hade bl. a av detta skäl särskilda roddbåtar för flottningen. Dessa var spetsiga i båda ändar, och hade dubbla årtullar där årorna snabbt kunde läggas i och tas ur.

Vid forsränning, under flottning hade man alltid tre man i båten, två roddare och en stävare. Stävaren (dagens guide), som satt längst bak i båten var oftast den som kunde forsen bäst, hade till uppgift att peka ut riktningen förbi både synliga och dolda stenar i forsen. Detta var livsviktigt eftersom roddarna satt med ryggen mot färdriktningen. Han skulle också hjälpa till med snabbt årbyte när någon av årorna bröts av, vilket inte alls var ovanligt. Lite knäckta paddlar hör även till vardagen idag på våra avancerade raftingturer.

Idag utförs forsränning som friluftsaktivitet för nöjes skull, mestadels i gummiflottar nerför outbyggda forsar i bl. a  i Åre. Denna form av upplevelseturism organiseras i Sverige vanligen av företag med erfarna ledare, såsom Explore Åre.

Några av de turer och vattendrag vi kör vid forsränning i Åre beskrivs nedan!

Forsränning i Tångböleströmmarna

Forsränning i Tångböleströmmarna passar de flesta och det är oftast här vi kör våra familjeturer. Familjeturen är en lämplig tur för er som vill känna på forsens krafter och samtidigt få en fantastisk naturupplevelse tillsammans med familjen eller gänget som inte söker det 100%:a adrenalinpåslaget. Vi börjar i Ånnsjön med Snasahögarnas snöklädda toppar som fond och fortsätter sedan ner längs Indalsälven och just Tångböleströmmarna. Sträckan består av tre forsar, varav den sista är en tuff utmaning på 3 km. Under färden stannar vi för en härlig lunch och om förutsättningarna tillåter lite forssimning och surfing. Vi passar också på att berätta om naturen och kulturen i Åredalen.

Forsränning i Vålån

Vålån är som bäst att forsränna tidigt på säsongen och under vårfloden  är Vålån vårt självklara val för den avancerade turen. Turen startar i närheten av natursköna Vålådalen och slingrar sig sedan genom fantastisk vildmark och spektakulär natur. De branta och tekniskt svåra partierna avlöser varandra i ett snabbt tempo och när vi stannar för ett strandhugg och lunch garanterar vi såväl skakande ben och armar. Denna tur kräver hyfsad fysisk form.

Forsränning i Gevsjöströmmarna.

Åre erbjuder som sagt några av Sveriges tuffaste forsar som går att köra med gummibåt och vill ni ha den ultimata utmaningen väljer ni avancerad rafting på Gevsjöströmmarna. Några av de passager och fall vi passerar kommer få er att fullkomligt tappa andan men ändå skrika rakt ut… (Hur nu det går till…) Ni kommer förstå när ni befinner er mitt i vitvattnet. Skulle ni inte fått nog av adrenalin i båten så ges tillfälle att hoppa rakt ut i forsen från några klippor! På denna tur har vi 18 års gräns och rekommenderar hyfsad fysisk form.

Published by: Rickard Fredriksson, founder of Explore Åre.

Boka er nästa konferens hos Explore Åre idag!

Ring eller maila oss på: +46 (0)647 508 85 eller info@exploreare.se