Fiske i Åre – De 8 bästa lokala fisketipsen

Fiska i Åre?

Planerar ni att fiska i Åre under semestern finns här listan på de viktigaste lokala fisketipsen för fisket i och omkring Åre. Listan bygger på att ni fiskar själva och skulle ni ändå inte få napp under er fisketur så erbjuder vi på aktivitetsbolaget Explore Åre guidade fisketurer med rökning av eventuell fångst. Som med allt fiske är det omöjligt att lämna garantier på fångst även under dessa guidade turer men oftast får vi faktiskt fisk. Den fisk vi fångar i Åresjön är öring och röding vilka är delikata matfiskar, så att få med sig en nyrökt och egenfångad firre hem är en upplevelse som sitter kvar länge hos barnen. Är ni intresserade av dessa guidade fisketurer kan ni kontakta oss eller boka dessa online via vårt bokningssystem.

fiskeguide i åre röding_åresjön_640 IMG_0676_900_pix

Foto: Fiskar tagna i och omkring Åre.

Listan nedan bygger på att ni fiskar själva.

1, Rätt säsong. Se till att ni bedriver fisket under rätt säsong så ökar ni era möjligheter till hugg rejält. Generellt kan man säga att bästa fiskesäsongen kring Åre infaller runt midsommar med någon vecka hit eller dit men känner man bara till hur man skall fiska under andra årstider är chansen till hugg ändå stor. Senare på säsongen börjar även de stora öringarna att röra på sig för att förbereda höstens lek och befinner man sig då i rätt vatten så kan man få komma till tals med de riktigt stora.

2, Rätt fiskeutrustning. Valet av fiskeutrustning är givetvis betydande och det vanligaste fiskesätten är under sommaren antingen flugfiske, spinnfiske eller dragrodd. Se till att ha nya och fräscha linor på spöna samt att kolla alla knutar innan fisket börjar. Om storöringen hugger och linan går av är det svårt att förlåta sig själv om man inte kollat lina och knutar. Behöver ni komplettera med ny utrustning kan detta köpas hos Fjällsport i Duved eller hos Jaktia i Åre. Några bra flugtips är E12, Superpuppa, Harörenymf samt gröna små nymfer. Gällande spinn brukar spinnare eller små vobblers fungera bra.

3, Rätt övrig utrustning. Tänk på att fisket är mer än bara fiske och det gäller att hålla sig torr och varm mellan huggen. Vill ni hyra utrustning såsom tält, skalkläder, Trangikök etc kan ni göra detta hos Rentaplagg eller Sportbum. Glöm inte heller myggmedlet och kompassen.

fishing in sweden_640 fiske på åresjön lyckad fisketur på åresjön

4, Fiskekort. Fiskekortet är ett måste och dessa köper du exempelvis hos Ica Björnänge, turistbyrån  eller vid olika placerade fiskekortsautomater vid vattendragen. Kolla först med exempelvis turistbyrån om det finns automater där du tänkt att fiska.

LÄS MER OM GUIDADE FISKETURER PÅ ÅRESJÖN

5, Vilket vattendrag. När man skall välja vattendrag att fiska i så bör man utgå ifrån vad man förväntar sig av fisket. Har man medföljare som inte är så fiskeintresserade utan mer vill sitta vid elden eller vill man smyga runt långt ute på fjället och söka den riktigt skygga öringen? Vad är sällskapets fysiska förmåga? Vill man fiska från båt, från land eller i strömmande vatten? Studera kartan eller gärna Google Earth (som på senare tid blivit fiskaren bäste vän).

6, Tid på dygnet. Generellt är tidig gryning eller sen skymning de hetaste perioderna under dygnet men runt midsommar brukar fisket fungera bra framförallt under dagtid då det ofta förekommer stora kläckningar av dagsländor. Senare på säsongen brukar det också vara bra fiske i strömmande vatten när natten är som mörkast.

Ovan: Film från Explore Åres guidade fisketur.

7, Rätt djup. Ibland ser du fisken på ytan ätandes sländor och då är det givetvis bra att fiska högt upp i vattnet. Många stunder ser du dock inte ett liv i vattnet men det betyder inte att fisken inte är på hugget. Låt istället draget sjunka ner djupare ner och fiska mot botten och passa även på att variera olika hastigheter när du vevar in betet.

8, Guide eller inte? När man kommer till ett nytt fiskevatten kan det ibland vara skönt att få lite uppdateringar om vad som gäller i fråga om sländor som kläcker eller vart i sjön eller ån som det tagits fisk på slutet. I dessa fall eller om man känner sig allmänt osäker på fisket så rekommenderar vi att man använder en guide. Explore Åre erbjuder guidade fisketurer  på Åresjön och vill man annars ha mer guidning i flugfiske runt Duved kan man kontakta fjällsport i Duved eller om man vill ta sig riktigt lång ut väglöst land, Anarisets fiskecamp.

Mer inspiration om fiske och fiskekort i Åre hittar du exempelvis på http://www.fiskaiduved.se/, http://www.ifiske.se/fiske-i-are.htm eller http://www.fiska.se/fiskevatten/?A=S&KommunID=257&LanID=6

Published by: Rickard Fredriksson, founder of Explore Åre.

Boka er nästa konferens hos Explore Åre idag!

Ring eller maila oss på: +46 (0)647 508 85 eller info@exploreare.se